Armoede Is Uitsluiting

Armoede is uitsluiting:

Kun je eens een avondje uit, een mooie trui kopen of jezelf met een ijsje verwennen? Arm zijn valt niet mee. En je bent het sneller dan je dacht. Het kan echt iedereen overkomen.

Volgens de Europese berekeningswijze zijn mensen in België arm als ze minder dan €878 inkomen hebben per maand. Uit recent onderzoek (Katholieke Hogeschool Kempen) blijkt dat een gezonde alleenstaande minstens €980 nodig heeft om een menswaardig leven te kunnen leiden.

De meest uitkeringen liggen daar ver onder. Daarom moeten de uitkeringen onmiddellijk verhoogd worden tot minstens de Europese armoedegrens van 878 euro. ‘De steun van het Vlaamse middenveld hierin is erg belangrijk, willen we onze eis verwezenlijkt zien worden in 2010, het Europees jaar van de Armoede’, aldus Swa Schyvens van het Vlaams Netwerk van Verenigingen waar Armen het Woord Nemen.

Minder kansen door armoede.

Wie kan er van €878 per maand rondkomen? In België moet 1 op 7 mensen het met minder doen! Een hele krachttoer. Veel geld om iets leuks te doen zit er niet in. En zo wordt arm zijn veel meer dan alleen te weinig geld hebben.

Hoe vind je een gezellige, leefbare woning? Hoe zorg je dat je kinderen een goede opleiding kunnen volgen? En wat doe je tegen discriminatie op basis van uiterlijk als je geen nieuwe kleren kunt kopen of je tanden niet kunt laten verzorgen? Welk pleziertje kun je jezelf nog gunnen of hoe kun je zelf iets cultureels doen?

Arm zijn valt echt niet mee. Voor wie uit de boot valt op de steeds competitievere arbeidsmarkt dreigen stigmatisering, verlies van vertrouwen, verslechterende levensomstandigheden, een slechtere gezondheid, minder inkomen, minder kwalitatieve huisvesting of familiale problemen.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License